fredag 16 november 2012

SD-skandalen Almqvist-Ekeroth-Westling




Det har varit intensiva dagar med många journalister som ringt. Jag har svarat på frågor från SVT, SR, SvD, DN, Dagen och NA.

Även om det inte framkommit tydligt så tror jag att medierna har valt att kontakta mig för att jag känner dessa tre unga män sedan tiden jag var medlem i SD och satt i partistyrelsen, och samtidigt för 1,5 år sedan valde att lämna SD och därmed inte längre är bakbunden av hotet om uteslutning ur partiet för att man talat med media. Partikulturer kan skilja sig åt och det gäller även synen på vad som är acceptabelt att säga till media i känsliga ämnen, i SD är detta rätt så strikt och hotet om uteslutning finns alltid där om man uttalar något negativt om partiledningen. Många medlemmar håller hellre helt tyst hur allvarliga misstag som än begås än att riskera att bli föremål för uteslutningsärende.

Här är länkarna till några av artiklarna/inslagen:
SVT aktuellt
SvD
DN
Dagen
SR P4
NA

Här är några av videoklippen från Expressen ifrån tumultet mellan 3 SD-are och TV-kändisen Soren Ismail och några andra personer i centrala Stockholm under sommaren 2010 inför valet:
Rasistiska uttryck och kränkande tillmäle till en kvinna
Erik, Christian och Kent beväpnar sig med metallrör
En kvinna försöker ta mobilkameran och får en knuff
De tar inte gängpåståendet på allvar, trots att det senare visar sig att de verkligen varit i konflikt med en man som varit dömd för brott tidigare


Även om jag redan uttalat mig i media om hur illa de agerat så känner jag att jag vill kommentera det i korta ordalag även här på bloggen.

Jag tror inte att det med ord går att beskriva hur besvikna många är på riksdagsmannen Erik Almqvist sätt att behandla sina medmänniskor på. Det är makalöst att två kandidater som varit högt uppsatt på en riksdagsvalsedel väljer att gå omkring berusade på stan och käfta med folk, men även att Erik väljer att säga djupt olämpliga saker till en TV-kändis och till flera andra människor. Jag tycker det är ett omoget beteendet av alla tre SD-are som figurerar i videoinslagen och dessutom kan riksdagsmannen Eriks uttalanden med rätta tolkas som rasism och möjligtvis kan även en nedvärderande syn på kvinnor skönjas. Om det verkligen finns en underliggande rasism och nedvärderande syn på kvinnor är det dock ingen annan än Erik Almqvist själv som kan veta, men det är djupt olämpligt att en riskdagskandidat säger saker som ens angränsar till rasism eller sexism.
Att skylla på alkohol är ett klassiskt knep i rättegångar, men alkoholen i sig kan inte få folk att plötsligt få en ny vokabulär. Uttryck som "babbe"(babian), "blatte-lover", "skit i den där lilla horan", "det här är mitt land, inte ditt" och liknande är inget som bara hoppar in i ens mun för att man druckit alkohol, uttrycken måste redan innan berusningen ha funnits i ens tankar. Normalt finns spärrar som gör att man avhåller sig från att uttrycka olämpliga åsikter, men när alkoholen kommer in så försämras omdömet och spärrarna släpper.
Att ta upp metallrör kan mycket väl ha varit en impulsiv sak som varit orsakat av alkoholens försämring av omdömet, men ord som "babbe" och "blatte-lover" är inget man av en slump hittar på backen och plockar upp i fyllan, orden måste ha funnits där innan berusningen.

När Erik Almqvist är nykter eller uppträder i officiella sammanhang är han vältalig, trevlig och ger på alla sätt och vis intryck av att vara en skötsam person, i sytt yrke som politiker ger han dessutom ett intelligent och proffsigt intryck. När samme vältalige unge man antingen umgås med SDU-are alternativt dricker alkohol ihop med partikamrater så träder dock ibland en annan Almqvist fram som är hård mot invandrare, överdrivet nationalistisk, vulgär och grabbig. Om man har dessa motpoler i sin personlighet ser jag det som extra viktigt att avstå från att dricka för mycket alkohol, men om man ändå dricker bör man då göra det i goda vänners lag och avhålla sig ifrån att dricka offentligt eller gå omkring berusad på stan.

Om SD vill statuera exempel och visa att nolltoleransen har börjat gälla så kommer de att utesluta åtminstone Almqvist ur partiet, men kanske även Ekeroth och Westling. Oavsett hur det kommer att bli så kommer det att bli livliga diskussioner internt i SD de närmsta månaderna kring lämpligheten att behålla trion som så allvarligt skadat väljarnas förtroende. Media kommer sannolikt att bevaka detta så gott det går, det råder dock sekretess kring uteslutningsärenden så det kommer nog att bli sparsamt med kommentarer innan beslutet tas.

På frågan om det är rätt att trion Almqvist-Ekeroth-Westling blir dömda för de eventuella brott de faktiskt kan ha begått, så anser jag i motsats till socialdemokraten Thomas Bodström att det vore ett onödigt slöseri med skattepengar att driva en rättsprocess eftersom de eventuella brotten har så låg sannolikhet att leda till betydelsefulla straff eller skadestånd av sådana belopp att rättegångskostnaderna skulle kunna motiveras. Samhället skulle helt enkelt förlora onödig tid och pengar som bättre skulle kunna användas till att utreda och döma grövre brottslingar. Bodström tänker nog som en advokat brukar, att detta är ett lysande tillfälle att tjäna pengar, och han tänker nog också som en socialdemokrat att det är ett unikt tillfälle att orsaka ytterligare skada på ett konkurrerande parti. Men visst är trions agerande oförsvarbart ur moralisk aspekt och det är möjligt att åklagare kommer att vilja statuera exempel genom att driva ett väldigt uppmärksammat fall av eventuellt "vardagsbrott". Men om man ska se till helheten så har trion helt utan rättegång fått ett straff som varit långt mycket värre än det en domstol någonsin skulle kunna döma ut, att bli hånade i media och i sociala medier över hela landet och blivit rikskändisar för sitt djupt omogna fyllebeteende i valrörelsen 2010 är nog det hårdaste straffet som de kan få för den typen av ringa brott de eventuellt kan ha gjort sig skyldiga till. Därmed har de redan blivit ordentligt straffade, två av dem kan också komma att förlora sina välbetalda jobb. Att bli avslöjad på detta sätt påverkar inte bara framtida möjligheter att få arbete och möjligheten att få en flickvän/fru, det påverkar också det psykiska välmåendet, anseendet och självförtroendet i flera år framöver. Hårdare straff kan knappast en domstol ge dem än det "straff" de redan fått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar