onsdag 24 april 2013

Guld, silver, naturgas och swedish match

Jag ägnade mig häromdagen åt att spekulera lite mer i råvaror. Just nu tror jag på fortsatt nedgång i flera metaller. Eftersom man måste välja ut några så satsar jag på nedgång i ädelmetallerna silver och guld.
Jag behåller min tro på uppgång i naturgas och nedgång i swedish match.

Det finns flera olika sätt att spekulera i råvaror och aktier. På medellång sikt, 2-12 månader som jag tror det blir i dessa fall, så föredrar jag att använda mini futures som både har en viss hävstång och samtidigt skyddas av inbyggd stop loss så att man inte kan förlora allt även om man spekulerat fel.
Nu får tiden utvisa om jag kommer att tjäna pengar eller förlora pengar på dessa spekulationer, men hitintills har jag tjänat pengar på naturgas och swedish match och det är sannolikt att det fortsätter på den vägen även om ingen med säkerhet kan veta hur framtiden blir.

Att ägna sig åt värdepappershandel medför en risk att förlora pengar så det är inget att rekommendera för trygghetsnarkomaner, men att inte ägna sig åt värdepappershandel medför samtidigt en oerhört stor risk att aldrig bli rik eller ekonomiskt självständig. Därmed ser jag det som positivt om alla som har möjlighet tar chansen att lära sig mer om ekonomi och värdepappershandel även om det är svårt och tidskrävande. Alternativa sätt att tjäna en bra slant är att köpa hus i finare områden i större städer där värdestigningen överstiger alla kostnader, och alternativ nr 2 är givetvis att satsa stenhårt på karriären t.ex. genom att bli chef, expert eller att starta företag. Dessvärre har inte alla möjlighet att ägna sig åt dessa två alternativa sätt att få en god ekonomisk utveckling, MEN ALLA kan spara i värdepapper och därmed få en relativt god chans till ökad ekonomisk frihet. Det enklaste sättet att börja spara är att köpa några billiga indexfonder på mycket lång sikt och det klarar i princip alla och klarar man det inte så kan man be bankpersonalen om hjälp. Vill man få lite mer intellektuell utmaning och snabbare värdestigning så handlar man på kort till meddellång sikt med väl valda system och med anpassad riskhantering. Vill man dessutom öka risk och få möjlighet till större vinst så kan man lära sig att använda olika derivat, men det är svårt och det är bara lämpligt om man hållit på ett tag och är medveten om riskerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar