torsdag 20 december 2012

Cyniskt utnyttjande av skolmassakern av lobbyister och politiker


Man undrar hur vissa tänker... Om pensionsbolag slutar investera i vapentillverkare, kommer det då förhindra att galningar utför skolmassakrer??? Det enda som kommer att hända då är ju att pensionärerna blir fattigare och någon annan rikare.

Eller att förbjuda vissa typer av automatvapen, kommer det förhindra att barn och ungdomar går omkring med vanliga pistoler(!) och skjuter andra barn på skolor? Pistoler och revolvrar är betydligt mer lättillgängliga än automatvapen och dessutom lättare att använda av klena ungdomar och barn. Att vissa galningar valt automatvapen beror nog snarare på att det verkar coolare och har nog inte så mycket med tillgänglighet att göra egentligen utan ligger nog snarare i deras märkliga självbild och deras film/spel-inspirerade syn på mord. Att ropa på förbud är ett billigt sätt att vinna politiska poäng utan att egentligen förhindra fler massmord.

Låt oss säga såhär att alla världens politiker väljer att förbjuda alla skjutvapen av alla slag, vad kommer då galningarna göra för att döda andra människor? Jo de kommer använda knytnävarna, köksknivar, yxor, motorsågar, basebollträn, spett, machetar, strypgrepp, gift, bomber, osv... Det går inte att lagstifta bort galningar, och det går dessutom inte att göra så mycket när dessa dessutom är beredda att dö genom självmord efter sitt massmord.

Om man nu skulle gå så långt att man till och med lagstiftar bort alla idag lagliga vapen eller saker som kan användas som vapen t.ex. köksknivar och stekpannor, kommer då de kriminella att sluta döda folk? Nej, de använder i huvudsak olagliga vapen utan licens och bryr sig inte om några regler. Så om man avväpnar alla laglydiga medborgare så kommer man alltså ge vapenmonopol till de kriminella och göra jobbet lättare för dem att döda och våldta, är det klokt?

Vad kan då förhindra en skolmassaker? Jo att någon med bättre vapen eller bättre skicklighet/tur dödar massmördaren innan denne hinner slutföra sitt tilltänkta massmord. Detta kan inte åstadkommas genom restriktivare vapenlagar eller att fonder slutar investera i vapenbolag. Men det kan göras på flera sätt t.ex. att skolor förvarar vapen i ett vapenskåp för exceptionella händelser, att skolorna har väktare med vapen, att poliser patrullerar alla skolor, att skolor utöver beväpnad personal även har metalldetektorer och kontroller vid varje ingång.

Och massakern på Utöya visar dessutom att det inte räcker med en ensam beväpnad polis för att skydda hundratals barn och ungdomar, det skulle sannolikt krävas minst tre för man får dessvärre räkna med att åtminstone en av dem blir skjuten först eftersom massmördaren är redo att skjuta medan polisen har garden nere och går i lugnan ro och knappast förväntar sig att något ska hända just den dagen. Risken att en enskild polisman närvarar då det sker en massaker är verkligen oerhört låg under dennes hela livstid, så en enskild dag är risken minimal vilket gör att den mentala beredskapen kanske inte är på topp just när det händer.

Det är svårt att förhindra skolmassakrar helt enkelt och lobbyister och politiker använder cyniskt dessa händelser för att propagera för sin syn på vapentillverkare och för att skapa hinder för ärliga människor. Det enda effektiva motmedlet mot skolmassakrar är att höja säkerheten på skolorna, men det skulle kosta världen en massa pengar så det talar man inte om och det skulle kräva att många fler poliser och väktare utbildas och får tjänstevapen, och ja, dessa vapen måste köpas från vapentillverkare...

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-vill-ha-snabba-beslut-om-vapen

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/fritt-fram-for-vapen-i-svenska-ap-fonderna_7769562.svd

Till sist ett litet tips till föräldrar med vapen hemma, som fortfarande lever får tilläggas (vila i frid stackars förskolefröken/mamma). Även om föräldrar kan göra något när det gäller uppfostran och skapa förutsättningar för psykiskt välmående hos sina barn, så kan de värsta fallen som detta sannolikt vara obotliga eller i varje fall vara för svåra för vanliga föräldrar att hjälpa. Frågan är om ens sjukhus klarar av de värsta fallen. Men det skulle ju inte skada att ha svåra pin-koder/kombinationer till sina vapenskåp som man aldrig visar för sina barn, och det kan ju alla föräldrar med vapen hemma se till att sköta bättre även om man har psykiskt välmående barn för alla barn är ju nyfikna och kan skada sig oavsiktligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar