torsdag 27 september 2012

Volvo, Swedish match, naturgas och Getinge

Idag gjorde jag några förändringar. Jag sålde ABB och Betsson, inte för att det på något vis är dåliga företag, tvärtom, utan jag sålde dem därför att jag ansåg att det fanns två betydligt bättre "trades" att göra just nu.

Mitt syfte med värdepappersandel är att tjäna pengar, allra helst med något lägre risk genom diversifiering. I huvudsak köper jag aktier eller mini longs i bra företag med stabil verksamhet och god ekonomi, samtidigt köper jag mini shorts (i praktiken blankar jag alltså en aktie eller ett index). När det gäller råvaror eller andra saker som inte kan generera pengar utan där man bara följer en prisförändring så väljer jag lite mer fritt och måste inte "köpa" och "blanka" samtidigt, det är mer som ett extra komplement till annat sparande och betydligt enklare än aktier.
Skulle något värdepappers kurva gå i fel riktning så kommer det att säljas automatiskt via stopp loss så det finns ingen risk att jag förlorar allt. Om man ska handla värdepapper och överleva är stop-loss extremt viktigt.

I dessa tre spekulerar jag i uppgång:

Naturgas är så extremt billigt och den kan eventuellt snart bryta upp och bilda en stigande trend som skulle generera en bra avkastning. Politisk oro eller krig skulle sannolikt inte påverka priset lika extremt som t.ex. olja och industrimetaller.

Getinge är ett kanonbra företag som expanderar i världen och servar sjukhus och annan vård med utrustning, vård kommer sannolikt folk att behöva i flera hundra år till, välståndet ökar dessutom och världens befolkning ökar extremt kraftigt. Därmed så finns det bra framtidsutsikter så länge det är fred på jorden.

Volvo känner alla till, så det behöver egentligen ingen presentation men kortfattat kan man säga att de säljer lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner över hela världen. Volvo är som Coca Cola, Toyota och Husqvarna, man hittar deras produkter långt ute i djungeln och i ödemarken och förvånas ibland över vilka platser svenska produkter kan hamna på när man reser i världen. (Volvos produkter säljs under olika varumärken)

För denna aktie spekulerar jag i nedgång:

Swedish match producerar tobaksprodukter och andra relaterade produkter. Tobaksindustrin har aktivt motarbetats genom extremt höga straffskatter och lagliga begränsningar, men trots detta så har aktien dock genererat en rejäl avkastning de senaste åren. Aktiepriset har stigit så mycket och i en så fin kurva att en "vanlig dödlig" med lätthet kunnat tjäna 100%, medan proffsen kunnat tjäna betydligt mer. Beroendeframkallande produkter eller nödvändiga produkter kan sannolikt inte bekämpas genom skatter, utan måste förbjudas om man vill få bort intresset på marknaden men då startar en illegal försäljning som gör kriminella rika och då förlorar staten pengar istället för att själva tjäna extrema summor. Därmed är beroendeframkallande produkter bra för både företagen och staten, men väldigt dåliga för de personer som är beroende och för personerna i deras omgivning. Att spekulera i nedgång är därmed det enda jag emotionellt vill göra i denna typen av företag, trots att det ekonomiskt bästa vore att spekulera i uppgång i det långa loppet. Min spekulation i nedgång är därmed på kort till medellång sikt, eftersom jag tror att alla företag som säljer starkt beroendeframkallande produkter har bra förutsättningar att lyckas.
Här är en bra teknisk analys av Swedish match som jag delvis grundat mitt sälj på. Jag hittade inte någon mini short (vilket jag starkt föredrar) utan jag fick lov att köpa ett certifikat som passar sig mycket sämre till den typen av handel jag sysslar med. Förhoppningsvis ställer någon bank ut en mini short snart och då kan jag "byta upp mig" till en för mig ekonomiskt bättre produkt. Ett certifikat med 3 gångers hävstång är allt annat än idealiskt! Men vad ska man göra när det inte finns något bättre just idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar